Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2008

Snow Patrol - A Hundred Million Suns


Δε θα ξεχάσω ποτέ τις αρχές του 2000, όταν και πήρα ένα promo βινύλιο από ένα φίλο, ο οποίος δούλευε στο ραδιόφωνο ενός πανεπιστημίου στο Λονδίνο. Ήταν ένα από τα περίφημα "white labels" -άραγε υπάρχουν ακόμα αυτά, ή μήπως πλέον ονομάζονται διαφορετικά?- που τα μοίραζαν είτε οι δισκογραφικές, είτε οι εταιρίες διανομής, είτε ακόμα και τα ίδια τα συγκροτήματα σε ραδιοφωνικούς σταθμούς για λόγους προώθησης. Συνήθως περιείχαν 3-4 τραγούδια που περιλαμβάνονταν στο επερχόμενο άλμπουμ (ή EP) του εκάστοτε συγκροτήματος και τα οποία θεωρούσαν ότι ήταν τα πιο "τραβηχτηκά" τους. Ο φίλος αυτός βέβαια, ουδεμία σχέση είχε με ραδιοφωνική εκπομπή, δούλευε στο τμήμα marketing. Μου λέει ότι έκαναν εκκαθάριση στη δισκοθήκη του σταθμού και ότι όλα τα white labels που είχαν άρχισαν να τα μοιράζουν(!). Αφού τον έβρισα και τον τρισκαταράστηκα που δε με ειδοποίησε έγκαιρα για να ανέβω στο Νησί με νταλίκα, τον ρώτησα αν τουλάχιστον κράτησε τίποτα για τον εαυτό του (για μένα δλδ).
Το αποτέλεσμα ήταν την άλλη μέρα να έχω στα χέρια μου ένα βινύλιο με 6 τραγούδια (όλα σε μια πλευρά γραμμένα και κανένα από την άλλη!!) από δύο μπάντες που δεν ήξερα. Δύο? Ε, ναι, τουλάχιστον έτσι έγραφε πάνω στην "άσπρη" εικέτα.

Snow Patrol / Polar Bear

"Songs for polar bears" (promo)

Όπως θα καταλάβατε βέβαια από το μέγεθος του προλόγου, τρελάθηκα με τα 6 αυτά τραγούδια και άρχισα να ψάχνω απεγνωσμένα το ολοκληρωμένο άλμπουμ (νομίζοντας τελικά ότι Snow Patrol είναι η εταιρία τους και το όνομα του συγκροτήματος Polar Bear). Εννοείται πως δε βρήκα τίποτα, μέχρι που πήγα Μάντσεστερ ένα χρόνο μετά και πέτυχα έναν Βορειοιρλανδό ο οποίος πρέπει να έχει το πιο παρακμιακό δισκάδικο ever! Εννοείται πως το λάτρεψα το μέρος και αμέσως γίναμε κολλητάρια. Μερικά pints αργότερα και 2-3 συζητήσεις περί IRA και Β.Ιρλ., μου είπε πως ο ξάδερφός του παίζει μπάσο σε μια μπάντα από το Belfast και ότι σε λίγο καιρό βγάζουν το 2ο δίσκο τους. Τον ρώτησα ποια είναι η μπάντα και μου είπε ότι τώρα λέγονται Snow Patrol, όμως παλιότερα λέγονταν Polar Bear!!!! Όχι πείτε μου δλδ, ποιες είναι οι πιθανότητες?!? Το αστείο είναι ότι 3-4 μέρες αργότερα έπαιζαν στο Manchester και μου είπε να πάω μαζί του, αλλά είχα ήδη κλείσει εισιτήρια για να φύγω.
Την επομένη πήγα στο αγαπημένο μου δισκάδικο (ούτε το όνομα δε θυμάμαι...γκρρρ) και επιτέλους βρήκα το άλμπουμ που έψαχνα σχεδόν ένα χρόνο. Ήταν το ντεμπούτο άλμπουμ των Snow Patrol, το "Songs for polar bears", το οποίο μπορεί και να μην είναι τόοοοοσο καλό αντικειμενικά, όμως είναι από τα αγαπημένα μου βινύλια, καθώς κουβαλάει μια ολόκληρη ιστορία πίσω του.

Θα μου πείτε τώρα -και με το δίκιο σας δλδ- τί σκατά σχέση έχει όλο αυτό το κατεβατό με το "A hundred million suns", το τελευταίο άλμπουμ δλδ των Snow Patrol? Καμία ιδαίτερη. Το "A hundred million suns" ουδεμία σχέση έχει με το αγαπημένο "Songs for polar bears", αν και το βλέπω να γίνεται επιτυχία, να χτυπάει τρελό airplay και να καταφέρνει να μπει σε αρκετές λίστες με τα καλύτερα του 2008. Όχι στη δικιά μου πάντως. Αν σας άρεσε η προηγούμενη δουλειά τους -που έγινε και τρελή επιτυχία-, το "Eyes Open" δλδ, τότε θα σας αρέσει κι αυτό. Αν σας αρέσουν οι Coldplay και θέλετε να τους δείτε ντυμένους ως άλλους Leonardo Di Caprio και μετανάστες στην Αμερική, τότε θα σας αρέσει (εεε είπαμε: review υποτίθεται για τους Snow Patrol είναι -λέμε τώρα-, άρα η λέξη 'Coldplay' είναι απαραίτητο keyword).
Εγώ από την άλλη προτιμώ να ξαναβάλω για πολλοστή φορά το "Songs for polar bears" στο πικ-απ και να θυμηθώ το ταξιδάκι μου στο Νησί για άλλη μια φορά.


little hide



fifteen minutes old




UPDATE: αρχικά έβαλα ένα βίντεο από το τελευταίο τους άλμπουμ, όμως φαίνεται ότι το youτιούμπι τα κατέβασε ήδη. So, ανέβασα δύο τραγούδια από το "songs for polar bears". Κάποια νέα τραγούδια μπορείτε να τ'ακούσετε μέσα από τη σελίδα τους στο myspace.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

δεν παιζει ξαναανεβασε...

Unknown είπε...

ωραία ιστορία. btw, μια πόλη κρίνεται από τα δισκάδικά της και το Μαντσεστερ έχει μπόλικα πολύ καλά (=παρακμιακά) τέτοια. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ένα υπόγειο στην Oldham street που κατεβαίνοντας τα σκαλιά σου ερχόταν μια εξαίσια μυρωδιά μούχλας. Φυσικά εκεί μέσα έβρισκες απίστευτους δίσκους. Τελευταία φορά που πέρασα από κει πριν δύο χρόνια, είχε μετρατραπεί σε ρουχάδικο. Που (περίπου) βρισκόταν το δισκάδικο που αναφέρεις;

kostasK είπε...

Έχουν περάει πολλά χρόνια alan και μάλλον μπαρούφα θα πω, αλλά νομίζω πως ήταν κοντά στην περιοχή που τα λοκάλια ονομάζουν "παραλία", σχετικά κοντά στο Hacienda. Κι αυτό ημιυπόγειο ήταν και νόμιζες ότι έμπαινες σε μπουρδέλο!

Ανώνυμος είπε...

ωραιο ποστ
εγω τους εμαθα απο το runπου θυμιζει εντονα coldplay για να οδυμε και το νεο τους τι λεει

ΠανωςΚ είπε...

Αχ, το Μάντσεστερ είχε (έχει;) και ωραία κλαμπ (εποχή 1999-2000). Και, απ' ό,τι θυμάμαι, οι "ξενέρωτοι/ες Αγλλοι/ίδες" ξεβιδώνονταν στο χορό, όχι σαν τα δικά μας τα συστήματα όπου ισχύει το "χορεύω=κουνάω ρυθμικά πόδι και κεφάλι".
Τεσπά...

kostasK είπε...

Με το run και γενικότερα με το final straw έκαναν το πρώτο "μπαμ" στο ευρύ κοινό kapetank. Άκου το καινούριο και πες ΜΕ

Πάνο και μένα ΜΕ είχε κάνει φοβερή εντύπωση αυτό. Μέχρι και σε pub δλδ το βλεπα. Και στο Βερολίνο ισχύει που πήγα πρόσφατα. Στην Ελλάδα αν δεν είσαι σε μπουζούκια, σε παρεξηγούν όταν χορεύεις.

Unknown είπε...

Παιδιά απο την Θεσσαλονίκη κάτεβασα το δίσκο των snow patrol songs for polar bears, απλά γαμάει, για όσους ενδιαφέρουνται
Μπορείτε να το τσεκάρετε στο
http://rs563.rapidshare.com/files/151241809/Snow_Patrol_-_Songs_For_Polarbears__Reissued___2006_.rar

Θα αποθηκέυσω το blog σας στα αγαπημένα μου, είστε ωραίοι και ευχόμαι να τα λέμε συχνά πλέον

kostasK είπε...

Σε θενκ γιου για τα καλά σου λόγια παιδί της πλατείας και χαίρομαι που σ'άρεσε ο δίσκος. Και βέβαια θα τα λέμε...

Stratos Bacalis είπε...

Το κατεβασα... για να δούμε, φαγωθήκατε όλοι πια!

kostasK είπε...

:))

Η προπαγάνδα του Χρουστσόφ δε πιάνει μία μπροστά στην προπαγάνδα του muz!cOn!!!