Παρασκευή 28 Μαρτίου 2008

Η παλαιότερη ηχητική εγγραφή δεν ανήκει στον Έντισον!

Αμερικανοί ιστορικοί εντόπισαν και κατάφεραν να ακούσουν την ιστορική εγγραφή ενός τραγουδιού που έκανε ένας Γάλλος εφευρέτης το 1860, δηλαδή 17 χρόνια προτού ο Τόμας Έντισον να εφεύρει το φωνόγραφο. «Είναι κάτι το μαγικό. Είναι σαν να τραγουδάει ένα φάντασμα», δήλωσε ο ιστορικός των ηχητικών εγγραφών Ντέιβιντ Τζιοβανόνι.

Η εγγραφή διαρκεί 10 δευτερόλεπτα και σε αυτήν ακούγεται ένα άτομο να τραγουδάει το παιδικό τραγουδάκι «Au clair de la lune, Pierrot repondit» (Στο φως του φεγγαριού, απάντησε ο Πιερό), όπως ανακοίνωσε η First Sounds, μια ομάδα ιστορικών, μηχανικών ήχου και άλλων ειδικών στη διαφύλαξη των πρώτων ηχητικών καταγραφών της ανθρωπότητας.

Η εγγραφή αυτή έγινε στις 9 Απριλίου 1860 από τον Παριζιάνο εφευρέτη Εντουάρ-Λεόν Σκοτ ντε Μαρτενβίλ σε μια συσκευή που ο ίδιος αποκαλούσε φωναυτόγραφο και είχε τη δυνατότητα να καταγράφει τα ηχητικά κύματα σε ένα φύλλο χαρτιού μαυρισμένο από τον καπνό μιας λάμπας πετρελαίου. Ο Τζιοβανόνι πληροφορήθηκε την ύπαρξη αυτής της εγγραφής την 1η Μαρτίου και έφυγε μία εβδομάδα αργότερα για το Παρίσι. Οι ειδικοί της First Sounds κατάφεραν στη συνέχεια να μετατρέψουν την εγγραφή σε ήχο.

Η ανακάλυψη αυτή, τόνισε ο Τζιοβανόνι, δεν επισκιάζει καθόλου την εφεύρεση του Έντισον, ο οποίος θεωρείται ως το πρώτο άτομο που κατέγραψε ήχο. «Η αλήθεια είναι ότι ο Έντισον ήταν ο πρώτος που ηχογράφησε ήχο και τον αναμετάδωσε. Πολλοί άνθρωποι, όπως ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ, πειραματίζονταν τότε προσπαθώντας να καταγράψουν την εικόνα του ήχου», είπε.

Η εφεύρεση του Σκοτ ντε Μαρτενβίλ θα παρουσιαστεί σήμερα σε ένα συνέδριο που θα γίνει στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ της Καλιφόρνιας. «Είναι σαν να ανακαλύψαμε την παλαιότερη φωτογραφία του κόσμου και να μάθαμε ότι τραβήχτηκε 17 χρόνια προτού εφευρεθεί η φωτογραφική μηχανή. Στην περίπτωση αυτή ο παλαιότερος ήχος που είχαμε στη διάθεσή μας μέχρι σήμερα ήταν του 1888. Αυτός είναι κατά 28 χρόνια παλαιότερος», πρόσθεσε ο Τζιοβανόνι.

Πηγή: καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: